Categorieën
info

Kaakgewrichtspijn

Kaakgewrichtsklachten staan ook wel bekend als TMJ-klachten.
TMJ staat dan voor ‘Tempero Mandibular Joint’.
Klachten hieraan kunnen door meerdere factoren ontstaan en in de loop der tijd verergeren.
Uiteindelijk komt alles aangaande het kaakgewricht neer op mechanica. Daardoor kan het soms ook weer verrassenderwijs simpel te behandelen zijn. Een kort durende massage kan zo al een instant relieve geven.

De onderkaak hangt als het ware los in ons onderste gelaatsdeel. Dat deze niet valt, ook niet van opperste verbazing, komt doordat deze door onze kauwspieren in z’n juiste positie wordt gehouden.
Spieren worden getriggerd wat te gaan doen door onze zenuwen en vormen daarmee een neuromusculair systeem.
De juiste positie van onze onderkaak wordt keer op keer ingeprent in het systeem bij sluiten. Hier speelt een goed ‘passend’ gebit een belangrijke rol. Een paar honderd keer slikken per nacht is geen uitzondering. Bij slikken komen de kiezen op elkaar en dus even vaak zo prent het systeem deze positie van de onderkaak in.
Spieren spannen aan, dan wel ontspannen ze waar nodig.
Soms raakt dit systeem wat gestrest door o.a. verlies van tanden en niet goed kunnen dichtbijten. Maar ook door onbewuste gewoontes en systemische aandoeningen zoals reuma of stress. Wat de oorzaak ook moge zijn, het neuromusculaire kauwsysteem kan er danig van in de stress geraken.

Wanneer we stress ervaren staan we onder hoogspanning, letterlijk. Onze spieren kunnen in een continue staat van aanspanning verkeren zonder meer volledig te ontspannen.
Dit kan zich o.a. uiten in kaakgewrichtsklachten. Veel klachten die wij zien in de praktijk zijn bijvoorbeeld eindexamen gerelateerd. Deze gaan doorgaans vanzelf weer over wanneer we in rustiger vaarwater komen. En soms moeten we een handje helpen om het systeem weer te resetten als het ware.

De onderkaak zweeft dus in feite. Het wordt op zijn plek gehouden door een neuromusculair kauwsysteem. Dit systeem voelt zich het prettigst wanneer beide kaakkopjes zich keurig in de twee hiervoor gevormde kommetjes in onze schedel bevinden.
Tussen de kaakkopjes en de kommetjes bevindt zich een soort van knieschijf. Deze ‘disk’ zorgt voor een soepele draaibeweging bij het openen en sluiten van de mond. Staan de kauwspieren onder stress, dan draait het allemaal niet meer zo soepel.



Ons lichaam is bijzonder adaptief. Het went, dan wel laat ons wennen, aan niet zo ideale omstandigheden. Maar uiteindelijk, wanneer een systeem continu geen rust krijgen kan, kunnen er klachten en al dan niet schadelijke gedragspatronen ontstaan.
Knarsen, klemmen, knappen van het kaakgewricht al dan niet met pijn uitstralend tot ver in de nek en het gehele hoofd, dat het leven een stuk lastiger kan maken.



Hoe de zaak weer tot rust te krijgen?
Allereerst is een bewustwordingsproces cruciaal om de klachten te doen verminderen. Vandaar ook onderstaande animatie.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wij kunnen het lichaam helpen om de kauwspieren tot minder spanning te dwingen met een uitneembaar apparaatje voor in de nacht. Ook kunnen wij U oefeningen leren hoe hiermee om te kunnen gaan. Of soms is een simpele massage al afdoende. Maar alles staat of valt, hangt wellicht, bij een zekere mate van bewustwording en een goede diagnostiek.



Tenslotte blijft ook hier een gezond gebit van wezenlijk belang. Dit gaat zover, dat zelfs een enkele tand dan nog van nut is in deze.
Iedere tand is verbonden met vezeltjes in het bot en vormt op zich een soort van gevoelssysteem dat wij propriocepsis noemen.
Dit laat onze kauwspieren weten bij sluiten van de kaak; ‘we zijn er. Niet verder meer aanspannen nu.
Bij mensen met alleen implantaten bijvoorbeeld ontbreekt dit natuurlijke alarmbelletje. Na verloop van tijd kan je dan ook gaan zien; dat deze mensen steeds harder gaan dichtbijten, zonder dat ze dat zelf in de gaten kunnen hebben.
Dus als dat tandje weer voor de zoveelste keer uit Uw prothese is gekomen, ligt dat zeker niet altijd aan een ondeugdelijke reparatie.



Voldoende kauwvermogen is benodigd en niet alleen om de spijsbrok goed te kunnen vermalen. Maar ook opdat het gehele neuromusculaire kauwsysteem onverstoorbaar zijn werk kan doen.
Een missende kies kan voor ongewenste verplaatsingen in de tandbogen zorgen, waardoor het kauwsysteem moet gaan adapteren (er moet net even iets onbewust anders dicht gebeten worden). Dat kan na verloop van tijd het kaakgewricht overbelasten.
Die klachten kunnen we vaak wel aan. Als er eenmaal schade is ontstaan, dan kan het zijn dat niemand dat meer aan kan. En dat is echt serieus rampzalig.
Dat kan met name gebeuren als mensen die geen kiezen meer hebben toch prima kunnen functioneren. Vaak genoeg heeft TeamStroek ook tevergeefs geadviseerd om voldoende kiezen te laten maken. Want waarom zou je, als je er toch geen last van hebt?
Om die ernstige kaakgewrichtsklachten te vermijden dus, waar dan niks meer aan te doen valt.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *